Assalamualaikum n hope everyone having a cool holiday this CNY :)

Many things have happen to me these past 3 months..but it is settled one by one. Will tell u the stories when i get the time (n mood :P)

Tq for dropping by,readers! -2 February

Monday, June 28

...dan tertakdir menjalani segala kehendakMu Ya Robbi

(: Ade satu ari tu, sy diminta u terangkn tntg hadis ke-4..
sy bknla expert u terangkn tntg isi y akn dibincangkn.
Hny ingin berkongsi ape y sy tahu.
Hrp dpt ditambah dr korang y lg expert :)


Kalo refer pade post ‘poem of the 40 hadith’, pndk katenye hadis ni crite tntg ketetapan2 y malaikat tlh tulis ketike kite masih dlm perut ibu kite. Hadisnye pnjaaang..tp sy ambik part ni saje..

......dan malaikat diperintahkan dengan 4 kalimat: menulis rezekinya, ajalnya, amalannya
dan adakah dia celaka atau bahagia.

Takdir itu sesuatu y tlh ditetapkn..perkare mase depan kite..seseorg y memahami dn mmpercayai takdir itu:

takkan takut dn khuatir...
sbb sume ini Allah y takdirkn dn seseorg itu percaye y Dia tau ape y terbaik u kite

takkan bersedih jika tak peroleh sesuatu...
Abu Hatim, seorg zuhud prnh ditny..'Mengape kamu tak resah ngn rezekimu?'. Jwbnya..'Krn aku tahu, kalo mmg rezeki itu milikku, tntu ia akn mndtgiku meski sume pghuni bumi merebutnya dgn kmmpuan mrk. Kalo mmg rezeki itu milik org lain, tntu ak xdptnya, meski ak tempuh jln apapn, sbb Allah jdknnya milik org selain ak..'

takkan terlalu terbuai ngn kegembiraan...
krn tubuh, hrta, kddkn, dn ape2 pade kite adalah kurnia dr Allah dn brkat takdirNya

takkan menimbulkan penyesalan..
sbb musibah y timpa ke atas kite tlh ditentukn dn kite perlu cari care mndpt keuntungan dr takdir musibah itu.


a strong faith can take a strong fate!

(bercerite tntg takdir..sy teringtkn lagu 'Takdir' by Opick feat Melly Goeslaw..sy sll dgr bile ade mslh, u ingtkn sy musibah2 sumenye takdir Allah..)

Takdir menentukan rezeki, ajal, amalan seseorg..tp it doesn’t mean kite kene sit back and relax je tggu rezeki, petunjuk, etc dtg.. oh,tidak2..Ketetapan ke atas kite sume mmg hny Allah y tahu tp kite perlu merancang sbb setiap usaha kite akn dinilai dn direwardkn =) Seiring ngn usahe, kite mestilah tawakal dn trime ketentuan y Allah dh ttpkn. Allah knows whats best kn?

maka Dia mengilhamkan kpdnya jln kejahatan dn ketakwaannya.
Sungguh beruntung org y menyucikn jiwa itu, dn sggh rugi org y mengotorinya
[As-Syams: 8-10]

org y brbahagia adalah org y berusaha mndptkn sbb2 kebahagiaan mnrt plhnya sndiri.
itu la takdir..

ape erti takdir bg dear readers sy pule?

4 lovely comment:

Fay Nana (Cik Fana) said...

takdir tu sesuatu yang telah ditentukan. tapi kita tak boleh terlalu menuru takdir. perlu berusaha untuk mendapat yg lebih baik. :D

Mardhiah said...

yup2..kalo sume nk tggu cnthnye,rezeki nk dtg..takde la org rushing pagi2 ni n bt jam kt jln raye skang :P

jack said...

Sesungguhnya Allah tidak mengubah keadaan sesuatu kaum sehingga mereka mengubah keadaan yang ada pada diri mereka sendiri
(Surah ar-Rad: ayat 11)

Mardhiah said...

tq,jack :)

mengejar rezeki,bkn menunggu rezeki kn? ;)

Post a Comment