Assalamualaikum n hope everyone having a cool holiday this CNY :)

Many things have happen to me these past 3 months..but it is settled one by one. Will tell u the stories when i get the time (n mood :P)

Tq for dropping by,readers! -2 February

Saturday, November 29

DucK + TaPe = Cruel ?? 0_o


kalo gune masking-tape,
mesti tak kuat nk pgg baby tu..

sian duck tu...
huhuhuhuhuh~~

Friday, November 28

Nk bt baik, syaitan asyik kacau je -_-'


kdg2 tu,
bile nk bt baik,
tetibe rase malas laa..
malu laa nk bt dpn org.
fkr 2 3 kali..
tu sbb syaitan duk kacau.
tu la tipu daya syaitan.

Imam Al-Ghazali pernah sebutkn beberape tipu daya syaitan.




Syaitan larang manusia taat kpd Allah

org mukmin menjawab....
'aku harapkn pahala dr Allah. Untuk itu, aku harus mngmpul bekal di dunia ini demi akhirat y kekal'



Syaitan sentiase memujuk manusia supaya enggan taat pdNya dgn membisik,
'nanti saje bile dah tua..byk mase time tu nk bt byk2 amalan!'

org mukmin mnjawab...

'kematianku bukan ditgnku.
jika aku menunda2 beramal hari ini u esok,
bile amal esok harus aku kerjakan,
sedangkn setiap hari aku mmpunyai amal yang berlainan'



Syaitan sentiase mendorong manusia u
cepat2 beramal dn kerjakan kebaikan,
'cepatlah beramal spy dpt kejar amal y lain'

org mukmin mnjawab...

amal y sedikit tetapi smpurna lebih baik dr amal y baik tp tak sempurna.



Syaitan akn menyuruh manusia u kerjakan amal baik
secare sempurna agar tk dicela atau dikritik org lain

org mukmin menjawab...

'bg saya penilaian cukup hanya dari Allah dan tidak de manfaatnya beramal kerana manusia'

Thursday, November 27

Usrah Room-->> Compartment?? T_T


wohooo~~

de 4 brite di sini...

~cuti ku smakin pendek!~
drpd kene balik 21 dec, kene cut short 4 ari.
so, kene enjoy la cuti y tggl lg 19 ari!
(eceh..mcm la umah jauh sgt =P)

~kene tukar rummates~
sediiiih! ingtkn akn stay bersame lg satu sem..huk2 moga2 dpt rumates y ok :)


~dpt bilik compartment~
lg la boring! aduyai..eventhough dpt privacy, tp ku takmau itu.
nnt takleh bising2 cm dl. hueh..

~dpt level 1~
hua2..tak yah nk naik tgge dh.lalala~
n smkn dkt ngn washing machine ^_^

[mgkn apply kt mahallah asma je kot..ku tak sure]
hrmmm..
what to do.. -_-

=Pelajari Ilmu Yang Kamu Perlu Dn Mahu=


pernah tak korang teringin nk pelajari sume ilmu y kamu nk? nk blj main instument,
nk jd pemimpin,
nk memanah
atau ape2 saje y kamu rase menarik atau penting.

tapi,
seringkali mase tak mncukupi u mmpelajari sume itu.
busy ngn assignmentla,
exam,
n mcm2 lg.
so,
sekirenya korang nk pelajari sesuatu,
setkn y pioriti dahulu.


ilmu ape y paling penting?

jawapannya..


ilmu y dpt mmperbaiki hati dn mmperolehkn jiwamu.
ya!
ni paling penting!

dgn mmpelajari ilmu y penting ini,
kurang la kesilapan,
lebih mntap n baikla amalan n niatmu,
dn lebih yakin n kusyuk dlm bt sesuatu.

cube fkr camni.
kalo kamu tahu umur tggl lg smggu or sebulan,
mestila kamu takkan pilih u blj ilmu fiqah, khilaf ulama', ilmu kalam dll.
sebaliknya,
kamu akn mengawasi hatimu dn berusaha mlepaskn diri dr belenggu dunia
dn perbaiki akhlakmu dn sibuk beribadat kpd Allah stp saat.

Sabda Rasullulah:

sesungguhnya Allah s.w.t tidak memandang
rupa dn amalanmu.
Tetapi Allah s.w.t memandang
kpd hati dn niatmu.


sume ilmu y baik itu penting. kumpulkn ilmu y penting bg kamu dahulu.
insyaAllah...
salam.

Wednesday, November 26

[Chalk 3D Art] ~CoOoL~

don't be fooled..look closely =)







amazing~~

Jom Berjemaah

saye sll terfkr,
mcmmane nk tingkatkn usaha dlm mmprbykkn amalan dlm kesibukan saye study n assignments y perlukn mase y byk u selesaikn.
nk join usrah,

de saje hal berkaitan ngn akademik y perlu saye selesaikn.


tgh lecturer mngajar dlm kls 'Islamic Worldview' satu ari tu,
saye terpndg satu flyer y tertmpl kt whiteboard..


'amalkn solat berjemaah kerana pahalanya 27 kali gnda drpd mengerjakan solat bersendirian'

aha!
itula jawapan bg persoalan saye td! tp taukh saya nk jd imam?

hrmm..
so, kali ni nk cite psl camner nk berjemaah :)



...tugas2 imam...

[xleh jd imam kalo makmum
mmbncinya/tak bersetuju dgnnnya]


selain tu,
jgn terus tawarkn diri u jadi imam kalo ade mkmum y lebih arif drpdnya
kecuali kalo org tu tak nk jd imam.

mkruh masing2 tolak-menolak antra satu same lain u jd imam.


[jage wktu2 solat dgn
melakukan solat pd awal waktunya]


permulaan wktu itu diutamakn dari pengakhiran
spt utamakn kehidupan akhirat dr pnghidupan di dunia.
tak harus melewatkn solat semate2 tggu mkmum dn hndklh segerakan solat agr peroleh keutamaan permulaan wktu sbb tu lebih afdhal drpd ramai makmum berjemaah tapi lmbt solat. mkmum y sepatutnya mnggu imam,
bkn sebaliknya.



[perlu amanah dn ikhlaskn
hati u Allah]


mksd ikhlas kt sini adalah jgn ambil sebarang upah atau hrpkn balaasn u jd imam.

amanah pula adalah penyucian kebatinan dr kefasikan dn ketakburan,
ataupn tak sll lakukn dosa2 kecil.
org y jd imam hndklh mnjauhkn dri dr segala keaiban dgn pnh kesungguhan sbb tugasnya spt utusan/pnjamin bg org ramai.
perlulah y mnjadi imam mnjadi sebaik2 manusia.


[pastikn saf2 rapat]

ade pndpt y mengatakan meluruskn saf hgga
bahu dgn bahu briringan
dn buku lali dgn buku lai bersnthn.


[menyaringkn suaranya melafazkn takbiratul ihram
dn seterusnya pd takbir2 y lain]
[meringankn solat lebih baik
terutamanya bile jemaah terlalu ramai]


Rasullulah bersabda:

apabila seseorang kamu bersembahyang dgn org ramai,
maka hndklah meringankn sembahyangnya,
sbb mgkn ade y lemah, tua, sakit dn ade urusan lain.
tapi jika bersembahyang bersndirian
bolehlah mmnjgkn mngikut kehendknya.


[ketika beri kedua2 salam hndklah niatkn
mmberi salam kpd sume mkmum dn para malaikat]



berjemaah tak la susah. dgn rakan2 sebilik pun dh cukup bagus. paling kurang pun, kite mncube sesuatu y baik n insyaAllah..berterusan.
salam

Tuesday, November 25

[penerangan] tinggalkn cintanya u cinta-Nya

berkate tntg soal ni..saye ingin berkongsi ilmu yang saye ade..mudahan dapat mmbantu korang..
[original post..>>click here<<]




KEINGINAN untuk cinta orang lain dan rase dicintai...

mmg la naluri setiap antara kite.
Ia akan tetap begitu...
lelaki akan tertarik pade perempuan dan perempuan pun same.
samade orang tu dah lame kite kenal, atau baru je jumpe, naluri tu tetap ade.
mgkn atas pelbagai sbb: die baik, lawa, pemurah, periang, peramah dan macam2 lagi..
takkan adenye yang tak rase perasaan ni..
mustahil!
sbb dah menjadi fitrah manusia...
jgn cube menafikannye tapi yang perlu adalah mengawalnye.



SALAH ke kalo suke kat seseorang?

takdela..
mane ade salahnye..
dah rase cinta tu..
Allah yang bagi. tak salah menikmatinye.
kalo tak, takkan adenye yang bernikah dan berkahwin untuk elak maksiat atau menyempurnakan separuh agamanye.
tak salah kite suke, sayang, rindu kat seseorang...
tapi, kesalahan2 yang dilakukan semase bercinta yang salah tuh!
kesalahan camner?
korang pun leh pk..
berangan2kan orang tu, lebihkan die lebih dari Allah..
satu care je nak jamin kite tak buat kesalahan..camner?
bercinta lepas kahwin la, kgkwn!
(susah2 gak..tapi, kalo korang tak nak buat kesalahan
dan dapat kemurkaan Allah..kite mesti sanggup tunggu)
kite sanggup buat ape2 saje demi die..
tapi ingat,
Allah paling penting dalam hidup kite..
nak buat pape, Allah mesti kite consider.
walaupun terpakse berpisah dgn awek/pakwe kite.
mane lebih penting..cinta kite pade kekasih kite yang amat kite sayangi
atau cinta kite pade tuhan kite (Allah) yang amat menyayangi dan memaafkan kite?



TAPI...aku sayang sangat kat die.......

satu hadis mengatakan...

"jika seseorang hamba Allah menahan keinginannye dari sesuatu yang haram (kerana Allah) maka Allah akan memberikan sesuatu yang diingininya itu mengikut jalan yang halal"

tula...nak tahan, mmg la susah.
tapi, korang bacela hadis ni n renungla...
pasti korang takkan ragu2 untuk memutuskan cinta (pade kekasih) untuk CINTA (pade Allah).
Allah tak pernah dan tak akan mungkir janji.

pernah dgr kisah pade zaman dahulu
tntg seorang ayah yang berpihak pade Islam
dan seorang anak yang berpihak pade musuh islam?

camni..dalam perang badar,
Saydina Abu Bakar r.a. yang berpihak Islam berperang dgn musuh Islam
termasuklah anaknye yang pade ketika tu tak masuk islam lagi.
waktu perang sedang berlaku,
anaknye selalu elak dari bertembung dgn ayahnya.
takut2, die terpakse bertaruh dgnnya.
lepas beberape thn berlaku perang tu,
anak Abu Bakar ni telah peluk Islam dan luahkan isi hati die

"ayah, waktu perang badar, anakanda slalu elak dari bertembung dgn ayahanda sebab anakanda sayang ayah walaupun beza kenyakinan"

ape yang Abu Bakar jawab?

"demi Allah, kalo ayah bertemu dgn kamu, pasti ayah tak teragak2 untuk pancung kepalamu"

tu la CINTA Abu Bakar pade Allah...
sampai sanggup bunuh anaknya sebab anaknye tak percaye pade Allah dan menyekutukanNya.

kgkwn...
untuk dapat CINTA,
kite kene korbankan cinta.
percayelah, setiap perbuatan korang untuk mengelak dari yang tak baik
(couple terutamenye),
Allah takkan sia2kan pengorbanan dan ketaatan korang.

dalam ayat Al-Quran...

"sesungguhnye sume kebaikan dapat menghapuskan kesalahan2 kamu.." [11:114] "sesungguhnya nafsu itu selalu dorong kepada kejahatan" [12:53]


itu sajela yang dpt saye kongsi buat kali ni..kalo ade mase lagi, saye akan tulis lagi.
saye harap, dgn ape yang saye tulis ni sebagai peringatan bagi saye dan pengajaran bagi yang lain.



=A Duck's Bad Parenting =P

cute ^_^


Monday, November 24

BE THANKFUL

Be thankful
that you don't already have everything you desire,
If you did,
what would there be to look forward to?

Be thankful
when you don't know something
For it gives you the opportunity to learn.

Be thankful
for the difficult times.
During those times you grow.

Be thankful
for your limitations
Because they give you opportunities for improvement.

Be thankful
for each new challenge
Because it will build your strength and character.

Be thankful
for your mistakes
They will teach you valuable lessons.

Be thankful
when you're tired and weary
Because it means you've made a difference.

It is easy to be thankful for the good things.
A life of rich fulfillment
comes to those who are also
thankful for the setbacks.

GRATITUDE
can turn a negative into a positive.
Find a way to be thankful for your troubles and they
can become your blessings

Salam.

=Carilah Pasangan Yang Rajin=



tgh relek2 bace buku ni,
saye terbace satu dialog
atr ustaz ngn murid2 ustaz
psl pe ciri2 y perlu dititikberatkn
dlm memilih pasangan hidup.

y sll saye dgr,
ade 3 kategori u dipilih -
kecantikannya,
keturunannya,
dn agamanya.

y paling bgs pilih atas sbb agamanya.

skang saye nk kongsi lk pe y saye blj dr buku nih.

u sinopsis -->> click here



~pilihan y salah~


...atas dasar zahirnya atau kecantikannya...

biase tak korang dgr or tgk ngn mate sendiri,
org y cantik/handsome mesti de byk admirer. de saje y datang nk ngorat. ish3..
y cantik keperibadiannya itu jauh lagi bermkna dr y memiliki rupe paras y cantik,
bknnya kekal pun.
sok2 dh pudar kecantikan tu,
lelaki or pmpuan y sayangkn kite akn cari 'kecantikan' y lain lk. sian..
Nabi pun de bersabda:

Barang siapa yang mengahwini wanita
kerana kecantikannya,
akan diharamkan ke atas
hartanya dan kecantikannya.


...y jadi public figure atas sbb y tak baik...

ade y minat kt org y de populariti.
popular sbb suaranya, kecantikannya atau sbb2 lain.
kalo dh die popular, mesti kite akn jd popular juge bile jd rapat ngn die.
sikap ni perlu dijauhkn.
kalau seseorang tu terkenal ngn ilmu dn keagamaannya, itu bolehla.


...y pndai borak2 ngn jntina berlainan...

biasenya org y begini kurang jaga maruah.
tp kalo bercakap tntg hal akademik, kesihatan, dan y penting2, itu dibenarkn.
nk jadi friendly ok je, tp jgn la smpai berbaur usikan dn terlebih mesra.
Nabi bersabda:

Barang siapa yang byk ckpnya,
akn bykla dosanya.
Barangsiapa yang banyak dosanya,
maka api nerakalah yang paling layak untuknya.



~pilihan yang betul~

...dia diasuh dan dibesarkan dalam suasana keagamaan...

dia mmbesar dlm baitul muslim (rumah y mana penghuninya mngamalkn ajaran islam)
Ibu bapanya berpegang teguh pada agama dn beri pendidikan y baik u anak2.
Nabi bersabda:

Pilihlah tmpt menyemai benih (zuriat) kamu
kerana keperibadian pasangan kamu
akn mmpengaruhi zuriatmu


tp bg y seseorang y bersikap atau hidup bertentangan dgn background famili, itu sudah mnjadi pilihan y salah. Ciri2 y digariskn dlm Islam hanyalah panduan. Perlu diteliti dahulu situasinya.


...rajin bekerja...

knp perlu y rajin bekerja?
knp tak ambl kira y beragama dahulu?
sbb ramai org y blj n serba tau psl agama tetapi malas mempraktikkannya.
kan lebih baik pilih y ilmunya sikit tp rajin beramal.
org y rajin juge bererti die sorang y amanah.
kalo dh seseorg tu rajin, mesti die seorang y kusyuk dn bersungguh2.
Nabi bersabda:

Sebaik2 amalan ialah y berterusan sekali pun dibuat sedikit2

sesiapa y beramal dgn apa y dia tahu,
nescaya Allah akn mengajarknnya
perkara y die tidak ketahui lg.

Sesungguhnya Allah menyukai apabila
seseorang itu beramal/bekerja
dn dia menekuni kerja itu.

mgkn sbb tu kot kalo blj, y rajin tau lebih.hmm..



kesimpulannya,
kite mestila rajin mencari ilmu dn mengamalkn ilmu y kite sudah tau..
insyaAllah..
salam.

[cerita] ~tinggalkn cintanya u cinta-Nya~

y blm prnh bace, try la bace. ade kebenarannya..
y dh prnh, jz sebagai peringatan~


Pernah seketika dulu saya rase saya xberguna..
Duk dlm kelas kwn2 sume xsuke..
Saya nk join org diorg kata saya nyibuk..
Ade gk yg kate saya kuat emo..
Sket2 nk mrh..
Pdhal sbnanye saya nk tgo diorg wat slh..

Pstu saya cube wat lwk
konon nk tarik perhatian org len
saya pg gmbira bila ade org glk ngn lwk saya
espcially dak2 pmpuan..
Dk2 laki sume kate saya mat capap..
tapi saya xkesah..
asalkan ade yg terhibur..

Tapi saya tetap merasakan kekosongan..
Mmg lumrah manusia..
Sorg lelaki akn tertarik kpd wanita
Cmtulah yg saya rasa..
Saya tgk kwn2 dh ade yg couple..
kt dorm sms2 awek smpi pg..
ade yg call awek smpi 1 mlm leh abis 10
rggit..

Saya mule fikir..
Adakah aku perlu BERCINTA?
Dgn mnggunakan akal sorg plajar tgktn 4
itu..
saya pn mule mnanam tekad utk bercouple..
dn mse tu la saya knl awk..
saya rse saya dh jmpe org yg plg pntg dlm
idup saya..

Mula2 awk jual mhl..
tapi saya xkesah..nk bli gk..
huhu..lst2 pndek cte..saya pn mulalah
BERCINTA..



Mse brcinta,mmg saya sgt2 bersemangat
Ape org minang kate..ALL OUT lah..
huhu~~
Saya salu call awk,awk pn salu call saya..
gayut mlm2..kdg2 saya pn abis rm10 1 mlm..
Tapi sgala PENGORBANAN yg dilakukan mse tu..
Xtrase pn kehilangannye..

Mse bercinta mmg indah..
Sumenye indah..
Sket2 guro2 n glak2
Kalo merajuk men pujuk2..
Kalo birthday men wish2..

Utk diri ni,trasa amat bhagia..
Sbb mse tu la trase diri ni dihargai..
Saya prnh pikir..
Biarlah kwn2 saya tu pndg saya smcm n kata
saya mcm2..
Aslkan awk memahami saya..

Satu hr saya dgr ceramah..
Alhamdulillah..
Dlm ceramah tu saya sedar,saya byk wat dosa
n saya kna brubah..
Hidup saya msti selari ngn islam..
Saya kne jadi baik..
Sbb mmg tu fitrah manusia..
Ignkn kebaikan..
sume org nk msuk sayaurga kn?

Sejak dr tu saya mula rapatkn diri ngn msjid..
Rapatkan diri ngn Al-Quran..
Salu smyg jemaah..
Salu dgr tazkirah..

Saya xnk jd baik sorg2..
so saya ajak awk skali..
Saya ajk awk bce quran..
saya ajk kjut awk bgun subuh..(calling)
saya ajk awk bg2 tazkirah..

Mula2 awk trkejut ngn perubahan saya..
Awk igt saya dh nk jd alim, nk brenti couple.
Saya kate,kite bkn wat salah..
bercinta kerana Allah..
Kite couple x mcm org len..
Org len couple jiwang2 je..
ade yg siap wat mksiat lg..
pgg2 tgn n so on..
Tapi kita couple baik2..
Jge batas2 sayaaro’..
xnk gune ayat jiwang2
jnji xnk jmpe,tkut brlaku mksiat..



Dan awk trima perubahan saya tu..
Saya pn byk nasihat awk..
Awk pn trima..
Walopn kdg2 awk merajuk sbb tguran saya tu
awk xdpt nk adapt..
tapi saya phm,prubahan mmrlukan mse..
Dan akhirnya saya rasa..
Hubungan kita semakin diredhai..
Saya salu doa supeya kita akn kekal smpi
ke gerbang perkahwinan..

Dlm proses prubahan saya,
Saya mula sedar Dakwah itu wajib..
Kita kne mnyampaikan pd org ttg kbenaran.
Kalo x..
kita akan dipertanggungjwbkn oleh Allah
di akhirat kelak.
sesuai dgn firmanNya

Al-A’raf [7:164]
Dan (ingatlah) ketika suatu umat di
antara mereka berkata: “Mengapa kamu
menasihati kaum yang Allah akan
membinasakan mereka atau mengazab mereka
dengan azab yang amat keras?” Mereka
menjawab: “Agar kami mempunyai alasan
(pelepas tanggung jawab) kepada Tuhanmu,
dan supaya mereka bertakwa”.

Pstu saya mulala bg tzkirah pd kwn2..
adek2..
Tgo diorg ape2 je yg diorg wat silap..
Saya xleh thn bile tgk org wat slh/dose..
Saya msti nk tgo.
Selemah2 iman tgo ngn ati, oleh sbb saya
nk jd org kuat iman..
pe lg..tgo je la direct..huhu~~

Pstu satu mse..
saya trbace psl couple..

“COUPLE HARAM”

Saya xcye..
tapi bile bce detail2 yg die bg..
cm btul lak..
huhu~~
tapi biase la kan..
kalo kite suke satu mnde tu..
kite ttapi akn cri alsn utk mneguhkn pndpt
kita..

Saya pn wt tatau psl mnde tu..
N truskn je hubungan kite..
kite x buat mksiat..
Kita x jln2 pgg tgn..
X jiwang2..
Juz saling ambil berat..
Tnye kaba..
Borak2..
Siap bg tzkirah2 lg..
Pe yg haramnye ngn mnde cmni kn?
huhu~~



Xkesahlah..

Mse trus berlalu…

Mse ni dh nk dkt Trial SPM..
lg 3mggu kot trial..
ntah..lupe la..
xctat dlm diary..
sbb saya xde diari pon..
huhu..

Dlm mse tu, saya mmg rajin aja2 kwn..
Pd mse yg sme bg tzkirah kt diorg..

Ade yg respek..
ade yg prospek..(pndg slack)
Kdg2 bile tgur..
saya kne marah balik..
mcm2 la
ade kate tgur x berhikmah..
ade yg kate saya poyo je..
Tapi xpe..
saya ade tmpt ngadu..
huhu~~

Suatu masa..
ktika sdg mntadabbur Al-Quran sorg diri..
saya trtjmpe ayat ni..

Mengapa kamu suruh orang lain
(mengerjakan) kebajikan, sedang kamu
melupakan diri (kewajiban) mu sendiri,
padahal kamu membaca Al Kitab (Taurat)?
Maka tidakkah kamu berpikir?
(Al-Baqarah, ayat 44)

Saya pn trfikir..

“Slama ni aku dok tgo org je.
Tapi aku sndri msih byk kekurangan,
Cpt mrh, suka buang mse,
ade gk dose2 kcik yg msih dilakukan..
cmne yek?”

Pstu trjmpe lak ayat ni..

Dan janganlah kamu campur adukkan yang
hak dengan yang batil dan janganlah kamu
sembunyikan yang hak itu, sedang kamu
mengetahui.
(Al-Baqarah ayat 42)


Tetibe saya trfikir satu kritikan kwn..

“Ala ko tu..ckp brasap..gaye alim,tapi
couple gk..sme je ko ngn kitorg..tgo org
konon..”

Berfikir sejenak..
Sbnanye brcouple ni leh ke x?
Adakah slame ni saya hnye mnganggap ia boleh?
Dh tu, npe saya rse malu bile mak dan ayah
tau saya slalu contact prmpuan?
Dan terkadang rasa serbe salah?

Mcm2 yg saya fikir..



Dipendekkan crita lg skali..
saya ke penang utk mngikuti satu seminar
dkwh..
Saya hrp dgn seminar ni kefahaman saya
mngenai dakwah akn lbih mntapi..

Sblum g sminar tu..
saya stil sms2 lg ngn awk..
tnye khbr..
smpt lg psn2 spye jgn lpe bce quran arini..
dlm pikiran saya..
“Ni kira dkwh gk ni..saling
ingat-mngingati..”

******

Mjlis malam tu berakhir dgn sesi ta’aruf,
kul 10 sume org dh bebas nk wat pape..
Lgpn ktorg pnt..
xkn nk pnjg2kn program smpi tgh mlm..
pihak penganjur pn phm..

Ttbe saya trgerak hati utk brkongsi mslh
ngn fasilitator yg ade kt situ..
Saya rse ni la mse trbaik nk tnye pndpt
die psl couple.
Tapi saya tragak2..
“kalo betulla couple tu salah..abistu,nk
wat cmne? Aku kne clash ke?
Aaah,watapie pikir cmtu..tnye je la. Kalo
xwat salah nk watapie tkut..”

Lalu saya mnghampiri Brother fasilitator tu..
Mse tu die tgh belek2 trjemahan quran
die sorg2..

“Assalamualaikum, bang, saya nk tnye sket
bule?”

“Em,boleh..duduklah. Nta nk tnye ape?”

“Er..cmni,saya nk tnye sket. Sblom saya
trlibat ngn dkwh ni, saya ade la knl sorg
kwn ni, prmpuan la. Tapi bknla stakat kwn
biase..rapat gk la. Bkn rapat biase,tapi
rapatla..”

“Bercinta ke?”

Saya malu nk tckp yg saya couple. Kg ape lk
brother tu kate..msti die pndg slack
nnt. Saya angguk je la. Pstu saya tnye..

“Sbnanye..couple ni boleh ke tak bang?”

“Akhi, mmg fitrah manusia, lelaki akan
trtarik kpd perempuan, bgitu juga
perempuan akn trtarik kpd lelaki. Tapi dlm
islam, perasaan tu prlu ada batasnya.
Pergaulan prlu dijga. Kn Allah firman

Al-Isra’ [17:32]
Dan janganlah kamu mendekati zina;
sesungguhnya zina itu adalah suatu
perbuatan yang keji dan suatu jalan yang
buruk.”

“Tapi bang,saya xnmpk pn mnghampiri zina.
Niat kami baik. Saya dh cuba sdaya upaya
mngawal perhubungan kami. SMS2 pn xdela
jiwang2,slalu bg tzkirah. Kami selang2
bg, harini saya, esok die. Kn ke baik tu?”

Saya xnk mengalah.

“Mmg betul niat nta baik. Tapi igt, niat
xpernah mnghalalkan cara. Yg batil ttapi
batil, yg haq ttapi haq. Cbe tgk ayat ni.”
Smbil brother tu bkk quran die, dan
tnjuk kt saya ayat ni:

Dan (juga) kaum Ad dan Tsamud, dan
sungguh telah nyata bagi kamu
(kehancuran mereka) dari (puing-puing)
tempat tinggal mereka. Dan setan
menjadikan mereka memandang baik
perbuatan-perbuatan mereka, lalu ia
menghalangi mereka dari jalan (Allah),
sedangkan mereka adalah orang-orang yang
berpandangan tajam.
[Surah Al-Ankabut, 29:3]


“Akhi, kalo nta tgk ayat ni, setan telah
buat nta pndg indah mnde buruk yg nta
lakukan. Walopun nta brpandangan
tajam,mksdunye nta berilmu tinggi.
Mmgla pd mulanya niat nta baik, tapi igt,
setan licik. Dia akn sdaya upaya buat
nta trjerumus ke dlm kemaksiatan..”

Saya pn ckpla..

“Tapi bang, saya dh jnji ngn die xnk jmpe
lg. Sbb saya tau kalo brjumpe nnt byk
bhyenye. Dan die pn stuju. Kami sme2
mnjge diri. Xkn ia boleh mmbawa kpd zina
jugak bang?”

“Em,btul,nta dh jnji xnk jmpe ngn die
lg. Nta dh dpt elakkan zina mata, zina
tangan, zina kaki. Kalo nta jnji xnk
call die selalu, nta dpt elak zina
telinga dan zina lidah. Tapi akh..msih ada
zina yg anta xdpt elak bila bercouple..”

“Zina hati?” Saya mncelah.

“Betul, zina hati. Semua ni la yg
Rasulullah jelaskan dlm hadithnya
bagaimana menghampiri zina tu. Nta boleh
check dlm Riyadhus Solihin, bwh bab
larangan melihat wanita.

Rasulullah
sabda, mata boleh berzina dgn melihat,
lidah boleh berzina dgn kata2, tgn boleh
brzina dgn brpgangan. Kaki boleh berzina
dgn berjalan ke arah tmpt mksiat. Hati
pula boleh berzina dgn merindui,
mngingati, mmbayangi si die. Hakikatnye,
cmne pn nta wat, nta ttapi xdpt lari drpd
zina hati.

Saya terdiam..kelu. Xtau nk kata apa2.
Sume yg brother tu kate xnmpk pe yg
salahnya. Pstu die smbung..

“Ana dulu pn couple gk. Lg lme drpd nta.
Sjk skolah smpi dh msuk U, dkt nk gred.
Tapi bila ana sdar psl ni, ana trus
tinggalkan. Ana siap dh pikir, dialah
bakal isteri ana, yg akan jd ibu kpd
anak2 ana. Kalo nk ikutkan lg besar mslh
ana drpd nta.”

“Saya riso la bang. Nnt pe kwn2 die kata.
Dulu saya slalu mntk tolong diorg utk rpt
ngn die. Sure nnt diorg sume xpuas hati
ngn saya. Dan die sndri lak, saya takut pape
akn jd kt die kalo die xdpt trima
keputusan ni. Sbb kami dh rapat sgt2″

Mse tu saya dh mule sebak dah. Malu tol.
Nangis dpn brother tu cte psl mnde ni.
Ntah pape. Seb baik xde org len tgk mse tu.
Brother tu jwb..

“Kalo kwn2 die xpuas hati pn, diorg nk
watapie? Paling truk pn,diorg akn mngata
di blakang nta. Nta x kurang sket pn. Lg
pn, dalam berdakwah ni, kita nk cari
redha Allah, biarlah org nk kata ape2
skali pn, yg pnting redha Allah. Kalo
Allah xredha, sumenye dh xbrmkne lg.”

Saya trdiam lg.

“Psl die plak, cbe nta pikir dr sudut
positif, mungkin die akn trima keputusan
nta scara matang. Mungkin dia juga akn
buat keputusan utk tidak lg bercouple.
Ana yakin,die xkn buat apa2 perkara
bodoh. Kalau die wat skali pn, tu bkn
tggungjwb nta, ape yg nta nk wat tu
btul, meninggalkan mksiat. Semua org akn
tggung balasan atas perbuatannya sndiri.”

Saya dh xdpt thn lg. Mse tu saya nangis, saya
dh sdar gy saya kne berhenti couple. Dh
jelas skg, Couple tu haram.

“Jd cmne nk wat bang?”

“Ana dlu, hntr 1 sms je kt die. Ana
trgkn die hubungan yg dibina tu salah.
Mntk maaf, kita berakhir di sini. Tlg
jgn cari saya lg. Pstu ana trus tuka no.
Die xcontact ana lgsung dh pstu.”

“Mksudnye, saya xleh cntct die lg ke? Tapi
bang, saya ade gk kwn prmpuan lain, leh lk
saya cntct diorg?”

“Dgn die ni lain. Nta dh pernah ade
’sejarah’ ngn dia. Tapi, kalau nnt
ditaqdirkan nta satu universiti ngn dia,
satu kuliah, pstu kne lk wt group
discussion, mse tu nta hnye lyn die juz
sbg group discussion partner.”

Ttbe saya trfikir..
“Die ni nk suro aku clash mlm ni gk ke?
Skg gk? Xknla awl sgt?”

Saya ckp..

“Saya rasa saya lom ade kekuatan la bang.
Leh x saya tggu smpi saya ade kekuatan br saya
tgglkn mnde ni?”

Saya bajet nk lari la. Skali die jwb..

“Akh, nta kne igt. Kekuatan tu xleh
ditunggu, tapi ia prlu dibina. Allah xkn
ubah keadaan sesuatu kaum sehingga kaum
itu mngubah keadaan dirinya sndiri,leh
rujuk surah Ar-Ra’du,surah ke-13,ayat
11. Lgpn,nta nk tggu smpi bile bru nk
tgglkn couple ni..abg2 kt sini pn ramai
yg prnh couple, bile msuk dkwh, diorg
tgglkn.”

Alamak…xleh lari lgla nmpknye..saya rase
cm brother ni pkse saya clash mse tu gk.

“Sumenye dh jelas rsenye..Nmpknye saya kne
tgglknla mnde ni gk ye. Cm xlrt rsenye
nk tkn button tepon ni. Rse xsggup.”

“Kalo xsanggup meh ana tolong tekankan.”

“Eh, xpe la bang. Biar saya taip sndri.”

Tragak2 saya nk taip mse tu.
Tapi saya gagahkn gk diri..

“Semuanya dh jelas..buat ape aku tgguh2
lg. Tkut nnt hidayah ni Allah tarik, ssh
lak nk tgglkn. Kn aku salu doa supaye
dijauhkn dr mksiat..jd rsenye, inilah
msenye..”



Lalu perlahan-lahan saya taip sms tu..

“Assalamualaikum..
Sbnarnya slama ni hubungan kita salah di
sisi islam. Saya igt dgn mengubah cara
pergaulan kita, ia dh dibolehkn, tapi
sbnarnya ia ttapi berdosa. Saya hrp awk akn
istiqamah truskan perubahan yg awk dh
buat, krn Allah. Saya mntk maaf ats segala
yg dh berlaku. Kalau ada jodoh
insayaa-Allah, akn bertemu jua.
Assalamualaikum..”

Berat tul nk hntr msg tu kt awk. Saya msih
xmmpu nk ucap slmt tggl. Sbb tu dlm sms
tu saya juz akhirkan dgn ucapan salam.

Lps beberapa ketika..saya tkn gk button
[send].

Pstu tertera kt skrin..

[SENDING..]

[MESSAGE SENT]

Mse tu saya rse cm sparuh idup saya dh
hilang. Cm xcaye je..saya dh hntr 1 sms, dan
clash ngn awk..

“Terima kasih bang..”

“Takpe, dh tggungjwb..”

Mlm tu saya saya tdo ngn linangan air mata..
X sangka..mmg x disangka..
Saya mmg xpnh trpikir utk clsh, tapi tu la
yg terbaik untuk kita sbenarnya..

Teringat ayat Allah..

surah Al-Baqarah,
ayat 216..
Diwajibkan atas kamu berperang, padahal
berperang itu adalah sesuatu yang kamu
benci. Boleh jadi kamu membenci sesuatu,
padahal ia amat baik bagimu, dan boleh
jadi (pula) kamu menyukai sesuatu,
padahal ia amat buruk bagimu; Allah
mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.

*******

Masa terus berlalu..
Saya trus sibukkan diri ngn keje2 lain..
Dlm usaha nk lupekan awk..
bkn sng..
tapi saya trus cuba.

Saya slalu bg tzkirah..igtkn org..
Saya bg taklim kt msjid, cte kt org,
couple haram, tunjuk sgala dalil..
Mcm2 yg berlaku…
ade kritikan..
ade gk yg stuju..
tapi xkesahlah sume tu..

Tbe2 1 pg ni..
dpt lk msg dr awk..
awk bg gmbr bunga..
bwh tu ade ayat..
“Seindah gubahan pertama..”

Saya rse awk stil xleh lupekan saya..
Saya pn pk..kne tgskn rsenye..
Pstu saya hntrlah sms ni..
Dan rasanya itulah yg terakhir..

“Tiada yg lebih indah drpd mndapat
keredhaan ilahi..seindah manapun gubahan
pertama tu, slagi xmndpt keredhaanNya,
ttapi xbrguna..

Assalamualaikum..saya tau dlu saya ckp, kalo
ade jodoh, insayaa-Allah akn bertemu juga.
Tapi saya xnk awk tggu. Lupekan saya. Biar
Allah yg menentukan..
Lg 1, jgn cari cinta manusia,
ia pnuh dgn pnipuan,
kekecewaan,
dan xkekal..
Tapi carilah cinta Allah..
tiada penipuan,
tidakkan pernah mengecewakan
itulah cinta abadi..
Cinta yg diredhai..

-Yang Terakhir- “

[send]

[SENDING..]

[MESSAGE SENT]

Saya dh buat keputusan.
Saya psti apa yg saya buat ni btul.
Saya yakin, Allah akn sediakan yg terbaik
untuk saya.
Saya xkn berpatah balik..

Xkan..buat selama-lamanya..


Quiz: What's Your True Color?

wanna know whats your true color?

try it ^_^ [click here]

n tell me what u get.
i tried it and my true color is....



Black


Your color is black.
The color of night.
Serene and mysterious,
black conjures up images of elegant evening gowns, dashing tuxedos, and gleaming limousines. Traditionally a symbol of success,
black also represents power
and an uncompromising demand for perfection.
Tend to set challenging goals for yourself
and do whatever it takes to achieve them
Your strength of character is second to none.
This unfaltering determination,
along with your natural elegance,
impresses people.

But your personality might be intimidating to some.
black is the color of professionalism and achievement.

wohooo~~


Sunday, November 23

[Jihad Fi-Sabilillah] - Berjuang Di Jalan Allah-

"Hai orang2 beriman sukakah kamu Aku tunjukkan suatu perniagaan yang dpt
selamatkn kamu dr azab y pedih?
Iaitu kamu beriman kpd Allah dgn harta dan jiwamu.
Itulah y lbh baik jika kamu mengetahui"
[As-Syaff : 10-11]


macammane kite nk berjihad?

bile kite sebut ttg jihad, ade y akn fkr perlu berperang. jd, takkan sume org perlu pergi ke medan perang u lksanakn jihad? sebenarnye, ade 4 kumpulan berjihad.


JIHADUN NAFSI

-->mksdnye mendidik diri sendiri u pelajari ad-Dean y benar, melaksanakn ilmu, dn sebarkn kpd org lain. yang jahil prlu blj perkare2 asas tntg agame, y tahu tntg agame perlu mengamalknnye dn y lgkp ilmu dn amal tntg agame perlu sebarkn pd org lain spy mrk juge bersame dlm jihad y same.

"dan tidak sepatutnya org2 mkmin semuanye
pergi ke medan perang.

mengapa sebahagian dr setiap golongan di antare mereka tak pergi u
memperdalam pengetahuan agama mereka
dn u beri peringatan kpd kaumnye"

At-Taubah, 9:122]


JIHADUS SYAITAN
[berjuang melawan nafsu]

-->jihad ini merangkumi melawan, menentang, mghapuskn keraguan dn was2 berkaitan keimanan dn juge melawan kemahuan dn keinginan nafsu melakukn mksiat atau kesalahan

"sungguh, syaitan tak akn berpengaruh
terhdp prg y beriman
dn org bertawakal kpd Tuhan.
Pengaruhnye hanyalah

terhadap org y mnjadikannya pemimpin dn terhdp org
y mmpersekutukannya dgn Allah"


JIHADUL MUNAFIQUN
[berjuang mlwn org munafik]


-->care berjihad ini adalah dgn menghujah dgn mengatakan perkare2 benar, melwam org2 zalim, dn melawan bid'ah2.


JIHAD KUFFAR
[berjuang mlwn org kafir]

-->satu carenye adalah dgn berperang



kenapa perlu berjihad?

perlunye berjihad u mengatur hal ehwal manusia mengikut petunjuk dariNya. Kalau sume org berlainan care dan matlamat u berjihad, manusia takkan terikat ngn tanggungjawab dan bebas lakukan ape2 dgn care y betul atau salah.

berjihad juge bertujuan u mghapuskan kuasa2 syaitan y sering hndk jatuhkn manusia dlm keseronokan dunia dan belenggu maksiat. selain tu, penindasan manusia oleh manusia lain pun dpt dihapuskn. tiade y menzalimi dn dizalimi jike sume memahami peranan mereke u berjihad.

jika kamu rela berpuase mengape kamu tak rela berjihad,
sedangkn care suruhannye sama?


Remember Allah Anywhere You Go..

When you've tried and discouraged,
From fruitless effort,
Allah knows how hard you tried..


When you cried so long,

And you heart is in anguish,

Allah has counted your tears..


If you feel that

Your life is on hold,

And time passed you by,

Allah is waiting for you.


When you're lonely,

And your friends are too busy,

Allah is by your side..


When you think you've tried everything,

And dont know what to do,
Allah has a solution..

When nothing make sense
And you're confused or frustrated,

Allah has the answer..


If suddenly your outlook is brighter,

And you find traces of hope,
Allah has whispered to you..

When things are going well,

And you have much to be thankful for,
Allah has blessed you..

When something joyful happens,

And you are filled with happiness,

Allah has smiled upon you..


When you have a purpose to fulfill,

And dream to follow,

Allah has opened your eyes,
And called you by your name..




so u see...theres no reason to give up or feeling blue.
Allah takes care of everything out of ur reach,
and always be by ur side...

Saturday, November 22

(= ArChiTeCtUre StudEntS' LiFeStYLe =P

if u dun experience these, you are NOT an architecture student =P


  1. The alarm clock tells you when to go to sleep.
  2. You're not ashamed of drooling in class anymore, especially during Structures lectures
  3. You know what Superglue tastes like or what it can do to ur eye..haha~
  4. Coffee and Nescafe are tools, not treats.
  5. You think it's possible to create space.
  6. You've slept more than 20 hours non-stop in a single weekend..especially after submission :P
  7. You've fallen asleep in the bathroom.
  8. You've listened to all your songs in ur mp3 or laptop in less than 48 hours.
  9. You're not seen in public...or probably not seen in class.hihih~
  10. You've brushed your teeth and washed your hair in the university's bathroom.
  11. You've slept in ur department's surau..hua2
  12. You've used most of ur cam's memory card on pics of buildings, projects or landscapes
  13. You become excellent at recycling when making models.
  14. You take notes and leave messages with colour markers.
  15. You combine breakfast, lunch and dinner into one single meal.
  16. You see holidays only as extra sleeping time.
  17. You've realized that French curves are not that exciting.
  18. You can live without human contact, food or daylight, but if you can't print it's chaos.
  19. You can use Photoshop and Skecthup, but you don't know how to use Excel.
  20. You refer to great architects (dead or alive) by their first name as if you knew them (Frank, Corbu, Mies, Norman,Jacques)
these are a few pics of 'architecture student' syndrome...hihih~~ :D

You will always have your sketch book with you
[cartridge paper can also be used :P]


Your clothes would be 'accidentally' painted

Your project can function as a toy
[some can also function as a camera ^_^]

You're used to accidentally cutting your finger
[eeeww....THAT's scary!]

Your room will be in total mess, especially a few days before submission
[owner of the room is confidential :P]


oh nooo~~ dri di expose ~_~'

* Take a recent photo of yourself OR take a picture of yourself RIGHT NOW.
* DON'T change your cloth. DON'T fix your hair, just take a picture.
* Post that picture with NO editing.
* Post this instruction with your picture.
* Tag 10 people to do this.

hoho..
ngn keadaanku tak pakai tudung n berpakaian T-shirt merah jer,
terjadila pose y begitu klakanyer+segan...
ini sudah lggr prinsip ku y takkan letak gmbr self post y mencapupkn diri..
~_~'

azie nyer pasal la ni!
siap la nnt balik uia.hua2~~



krn saye takmau tag sape2,
saye tmtkn tag ni
-THE END- :P

Friday, November 21

7 THinGs=~_~=


1. 7 ciri lelaki idaman

  • ROMANTIC [br la ati cair..:P]
  • CARING [smpai lmbm sikit pun risau :D]
  • LOVING [of kos la kn...]
  • FUNNY [leh cheer up kalo mud ku tak brp bes]
  • INDEPENDENT [xkn la nk bergntg kt aku kot..hueh]
  • RELIGIOUS [baru la keluarge bahagia ^_^]
  • PAKAI SPEC [nmpk smart laaa....hihihi]


2. 7 lelaki yang pernah anda minati sepanjang hidup

  • primary skul -->> ketua pengawas..wah2
  • lower 2nd skul-->> budak cemerlang gemilang n terbilang :)
  • form 4 -->> jejake y bg keychain dr pangkor..lalalaa~~ :P
  • Kem Bina Negara -->> ade la org tuuu....
  • budak silat -->> same2 p tournament..shhhhhhhh~
  • form 5 -->> putera y hadiahkn patung duck u 16th bfday...^_^
  • uia -->> senior archi.. wohooo


3. 7 perasaan sekiranya keluar dengan seseorang yang anda minati
  • excited sgt~!
  • uncontrollably shy
  • hepi tersangat...cm dh terbang tggi ke langit :D
  • rase cm nk bawak p sume tmpt y bes2
  • mgkn juger de mase tersenyum srg2
  • cuak...kalo dh tkde topik nk ckp
  • B.A.H.A.G.I.A ^_^


4. 7 tempat istimewa yang ingin dilawati bersama pasangan anda

  • tmn tasik
  • playground ? :P
  • theme park :D
  • art/photo gallery
  • pantai
  • tmpt 1st time knl die laa


5. 7 barangan/sesuatu istimewa yang mungkin akan anda hadiahkan kepada pasangan anda

  • gmbr hasil editing sayer
  • gmbr fav y saye tgkp y sgt meaningful bg saye
  • blnje mkn pizza or kenny ker
  • cake of course!
  • T-shirt pilihan saye u dier
  • bnde2 comel y leh letak atas meja :D
  • buku y beees


6. 7 tajuk lagu yang akan anda dedicate untuk pasangan anda

  • crush *dh jatuh ati la katekn :P*
  • i knew i luv u *eceh...*
  • bcz u live by jesse maccartney *sbb kamu, ku leh hidup bahagia..lalalaa*
  • mahar cinta by deevotes *tggu khwn dlu yer br bercinta :)*
  • everything by micheal buble
  • lucky *bertuah dpt kamu...*
  • i call it love



sbb ramai dh bt,so saye tmtkn tag ni -TAMAT-