Assalamualaikum n hope everyone having a cool holiday this CNY :)

Many things have happen to me these past 3 months..but it is settled one by one. Will tell u the stories when i get the time (n mood :P)

Tq for dropping by,readers! -2 February

Tuesday, December 16

Tak adilkah?

Intro dulu ye..


Kwn saye, X ( name dirahsiakn..) rapat ngn saye.
Saye sll perhatikn die time kuar or bile die ade ngn saye.
Sllnye time zohor ke asar,
mesti die takde tande2 nk p solat.

‘lupe kot..'’

So sll la kene ingtkn n ajak die.
Lepas2 aritu,
Saye tny la..
nape tak nmpk die solat pun..
Pastu die tny saye balik soklan y tersgt la saye tak sgke..

‘bt pe nk solat..saye solat penat2,bknnye lg senang hidup.
Tgk org2 y senang n kaye, ade je y tak solat,minum arak..
tp hidup drg jauh lg sng dr saye.
N org kate Allah Maha Adil? Aku tak cayelaa…’

Seyes terdiam kjp bile dgr die ngaku camni….
Ish3..
Leh murtad ni cz ngaku ngn lidah.
Oh,nooo….

..........................................................................................................................


So,
Soklannye,
Knp Allah bg nikmat2 pada mereke y tak berhak dpt?

Itulah istidraj
(baru tau de term ni..)

Basicnye,
istidraj ni mmberi mksd menipu dn merendah2kn.
Mereke2 ni y dpt ‘nikmat’ dr Allah tu sebenarnye dpt istidraj,
‘nikmat’ y Allah bg u tmbh menyesatkn dn menjauhkan mereke2 ni dariNya.


Sabda Rasullulah S.A.W bermaksud:

Apabila kamu melihat bahawa Allah Taala memberikan nikmat
kepada hambanya yang selalu membuat maksiat (durhaka)
maka ketahuilah bahawa orang itu telah diistidrajkan oleh Allah S.W.T.
(Riwayat at-Tabrani, Ahmad dan al-Baihaqi).


Tak semestinye ujian dari Allah berupe kegagalan, kekurangan, kemiskinan, kematian etc
Ujian leh berupe kesenangan, kejayaan, kekayaan etc

Bezanya?

ade y berbuat maksiat tapi rasa Allah sayangi drg lagi dengan memberi nikmat2.
Drg pndg rendah kt org2 y sungguh2 bt amal, jage agame n berdkwh tapi tgk2 Allah tak bg nikmat2 cm y drg dpt free2.
drg lupa untuk bertaubat dan bersyukur n tak bt amal soleh.
Semakin sombong ngnNya n org2 lain.
Allah bg istidraj u biarkn drg leka n alpa.
Last2…drg ke mane ye?
fhm2 jelaa..


Firman Allah Taala bermaksud:

Tatkala mereka melupakan peringatan yang telah diberikan kepada mereka
maka Kamipun membukakan semua pintu-pintu kesenangan untuk mereka
sehingga apabila mereka bergembira dengan apa yang telah diberikan kepada mereka,
Kami siksa mereka dengan sekonyong-konyong
maka ketika itu mereka terdiam berputus asa.
Maka orang-orang yang zalim itu dimusnahkan sampai ke akar-akarnya.
Segala puji bagi Allah,
Tuhan semesta alam.
(Surah al-Anaam: ayat 44 dan 45).


Lain pulak y berlaku kt drg y sggh2 bt terbaik u imannya, agamanya..
mereke diuji ngn dugaan2 dr Allah.
Jgn sesekali salahkn Allah or fikirkn Allah tu tak adil.
Bkn ke Dia y tau y terbaik bt kite?
n tau pe y kite tak tau?
Ngn ujian2 begini la,
kite akn kmbali ingtkn Allah,
lebih rase perlukanNya..
reflect balik kt diri kite y mgkn de bt silap n salah..

Lalu bertaubat n bersyukur..
Itula y lebih baik.

...........................................................................................................................

So kwn2,
Jgnla jd cm kwn saye ni
(moga Allah bg hidayah kt die..amin)

Even krg pndai mane pon, kaye, senang ke pe..
Sentiase la bersyukur n bertaubat.
Sok2 bile dh tgglkn dunia ni,
Sume tu bknnye ikut skali ngn kite,
Amalan2 kite je.

Mohon maaf kalo tersilap kate or info.
Peringatan bt diriku y sll leka n serba kekurangan..
Dn insyaAllah bt kwn2 sume.

salam

13 lovely comment:

Farah Fadhil said...

salam wrt, hmm.. terigt pula ayat Quran ni..

"Sesungguhnya kehidupan dunia itu hanyalah permainan dan senda gurau. Jika amu beriman serta bertaqwa, Allah akan memberikan pahala kepadamu, dan Dia tidak akan meminta hartamu" (Muhammad, 47:36)

setiap permainan dan senda gurau itu akan berakhir jua..

R4FID said...

patutnya kawan ko tu kene bersyukur....sebab dia lahir2 je dah islam

Mardhiah said...

tq for the ayat,farah

yup,tul tu rafid.
tp, kwn aku tu siap kate lg,
'kalo aku tau time lahir aku kene jnji lahir dlm islam,
aku rela mati..'

dasyat tul..

at least incident ni bt aku terfikir n bersyukur aku bkn cm die.
huuuu~~

fairuz syazana said...

hmm......ada gak org mcm ni...
org2 mcm ni=)
moga2 kwan anda diberikan hidayah...amin =)

hajar DK said...

ish.. pancung je la memebe hg tu..huhu...

Allah bagi kite susah sekarang, supaye nanti bile kite diberi kesenangan, kite akan terase nikmatnye kesenangan tu..

kalau dah biasa senang, xkan terase nikmat tu dah..

::Aliffadhol:: said...

erm....satu penjelasan yang bagos mardhiah..eheheheh..kwn aku
x- org bwh ak..
hehhe..


btul2...byk org pikir cm2...
anda telah membuat penjelasan dan penyiasatan yang bagus...


hmm...
berdoalah..sesungguhnya anda dah buat 2 perkara...tanye die n doa..
bgusla tu..hihihiihi..


truskan usahe anda...
dakwah itu hikmah..jangan terus dipancung saja ya...

Mardhiah said...

[2 fairuz]
insyaAllah....amin.
kite mmberi peringatan tp hny Allah leh bgkn taufik dn hidayah.

[2 hajar]
hua?pancung?
sbb die dh diconsider murtadkah?
hohoo~~

lps2 aritu,
aku siasat la baik,
camne leh jd camni.

tgk2 rupenyer die takde didikan agame y bagus n berterusan.
moga hati dier terbuke u ambil tahu sikit so takde la salah fhm lagi.

org y tau tp buat mksiat lbh teruk dr org y serbe taktau n mksiat.

fikir2kn laa..

[2 afdhal]
insyaAllah..
driku pn byk slh silap ye..
mgkn insiden ni serbe sedikit mmberi peringatan kt diri aku gk..



^_^

azie said...

nice topic mar.. yup.. maseh ada msia camni.. ive met 1.. tp rsnya skunk nie dia dah faham kowt.. dia pown same case.. didikan agama x kuat.. i tink ur post will give her answers dat shes searchin fo.. tanx fo sharing it hun.. nwy.. daku dah pndah blik.. huhuhu...

Mardhiah said...

no prob zi..
oh,rili?
well,i hope it will help her n others to understand..

wah2..amcm bilik br?
rumate lg bes dr kami tak?
:P

hajar DK said...

huhu..xde la sampai aku nak menjatuhkan hukuman murtad kat die..huhu.. saje je aku cakap..hehek..

Mardhiah said...

hahahh~
kamu ni :P

EP_JB said...

dh byk sgt owg cmni

Mardhiah said...

yeker?
huk2..
itulaaa..

moga2 kite tk termasuk org2 cmni n fhmkn mereke2 ni y salah fhm.

hii~~

Post a Comment