Assalamualaikum n hope everyone having a cool holiday this CNY :)

Many things have happen to me these past 3 months..but it is settled one by one. Will tell u the stories when i get the time (n mood :P)

Tq for dropping by,readers! -2 February

Monday, November 24

=Carilah Pasangan Yang Rajin=



tgh relek2 bace buku ni,
saye terbace satu dialog
atr ustaz ngn murid2 ustaz
psl pe ciri2 y perlu dititikberatkn
dlm memilih pasangan hidup.

y sll saye dgr,
ade 3 kategori u dipilih -
kecantikannya,
keturunannya,
dn agamanya.

y paling bgs pilih atas sbb agamanya.

skang saye nk kongsi lk pe y saye blj dr buku nih.

u sinopsis -->> click here



~pilihan y salah~


...atas dasar zahirnya atau kecantikannya...

biase tak korang dgr or tgk ngn mate sendiri,
org y cantik/handsome mesti de byk admirer. de saje y datang nk ngorat. ish3..
y cantik keperibadiannya itu jauh lagi bermkna dr y memiliki rupe paras y cantik,
bknnya kekal pun.
sok2 dh pudar kecantikan tu,
lelaki or pmpuan y sayangkn kite akn cari 'kecantikan' y lain lk. sian..
Nabi pun de bersabda:

Barang siapa yang mengahwini wanita
kerana kecantikannya,
akan diharamkan ke atas
hartanya dan kecantikannya.


...y jadi public figure atas sbb y tak baik...

ade y minat kt org y de populariti.
popular sbb suaranya, kecantikannya atau sbb2 lain.
kalo dh die popular, mesti kite akn jd popular juge bile jd rapat ngn die.
sikap ni perlu dijauhkn.
kalau seseorang tu terkenal ngn ilmu dn keagamaannya, itu bolehla.


...y pndai borak2 ngn jntina berlainan...

biasenya org y begini kurang jaga maruah.
tp kalo bercakap tntg hal akademik, kesihatan, dan y penting2, itu dibenarkn.
nk jadi friendly ok je, tp jgn la smpai berbaur usikan dn terlebih mesra.
Nabi bersabda:

Barang siapa yang byk ckpnya,
akn bykla dosanya.
Barangsiapa yang banyak dosanya,
maka api nerakalah yang paling layak untuknya.



~pilihan yang betul~

...dia diasuh dan dibesarkan dalam suasana keagamaan...

dia mmbesar dlm baitul muslim (rumah y mana penghuninya mngamalkn ajaran islam)
Ibu bapanya berpegang teguh pada agama dn beri pendidikan y baik u anak2.
Nabi bersabda:

Pilihlah tmpt menyemai benih (zuriat) kamu
kerana keperibadian pasangan kamu
akn mmpengaruhi zuriatmu


tp bg y seseorang y bersikap atau hidup bertentangan dgn background famili, itu sudah mnjadi pilihan y salah. Ciri2 y digariskn dlm Islam hanyalah panduan. Perlu diteliti dahulu situasinya.


...rajin bekerja...

knp perlu y rajin bekerja?
knp tak ambl kira y beragama dahulu?
sbb ramai org y blj n serba tau psl agama tetapi malas mempraktikkannya.
kan lebih baik pilih y ilmunya sikit tp rajin beramal.
org y rajin juge bererti die sorang y amanah.
kalo dh seseorg tu rajin, mesti die seorang y kusyuk dn bersungguh2.
Nabi bersabda:

Sebaik2 amalan ialah y berterusan sekali pun dibuat sedikit2

sesiapa y beramal dgn apa y dia tahu,
nescaya Allah akn mengajarknnya
perkara y die tidak ketahui lg.

Sesungguhnya Allah menyukai apabila
seseorang itu beramal/bekerja
dn dia menekuni kerja itu.

mgkn sbb tu kot kalo blj, y rajin tau lebih.hmm..



kesimpulannya,
kite mestila rajin mencari ilmu dn mengamalkn ilmu y kite sudah tau..
insyaAllah..
salam.

2 lovely comment:

hajar DK said...

mar!! bagi aku pinjam buku tu.. huhu

Mardhiah said...

boleh sajaaaaaa~~
tggu aku habiskn bace cuti ni ^_^
(tak hbs2 lg sejak start cuti..hahaha)

Post a Comment